Te koop lopen
De privédetective John Vullers werpt regelmatig zijn professionele blik op dit soort zaken en weet hoe juwelendieven te werk gaan. “De daders hebben wat mij betreft twee opties als het gaat om de buit. In dit geval kunnen ze zo snel mogelijk van de klokjes af willen, maar mensen die het kopen weten dat het gestolen spul is. Zij gaan er dan ook niet mee te koop lopen.”

‘Pot stront’De andere optie is volgens Vullers dat de dieven eerst even kijken welke aanwijzingen er in hun richting wijzen. “In dit geval is er veel reuring over de zaak en dat is goed. De beelden van de twee en hun diefstal zijn meteen de wereld in gestuurd. Roer maar goed in de pot stront, dan komt er vanzelf iets boven drijven.”

Stelen op bestelling
Dat de daders zelf met de peperdure klokjes rondlopen lijkt de Roermondenaar sterk. “De overvallers stelen soms op bestelling, maar lopen zelf niet met de horloges rond. De koper draagt de horloges wel, maar niet te opvallend, anders valt hij door de mand.

 

Beloning
Van de daders ontbreekt elk spoor. “Er zijn bewakingsbeelden waarop ze goed te zien zijn. Deze beelden heeft de recherche al voor verder onderzoek”, zegt hij. Verder denkt Burger er ook over na om een beloning van 10.000 euro uit te loven voor de gouden tip die naar de inbrekers leidt.

Reactie politie
De politie wil de inbraak niet bevestigen omdat de voorlichters vanwege de kerstdagen piketdienst draaien. “Dit is voor ons geen calamiteit”, aldus een woordvoerder. De politie komt donderdag met meer informatie.